در گذشته كه امكان بررسي و تشخيص بيماري به صورت پيشرفته وجود نداشت متأسفانه اكثر بيماران با علائم سرطانهاي پيشرفته مراجعه ميكردند اما خوشبختانه در سالهاي اخير با توجه به پيشرفتهاي راديولوژي، اكثر بيماران در مراحل اوليه تشخيص داده ميشوند.
سرطان كليه در بيش از 50 درصد موارد علامتي ندارد و به صورت تصادفي تشخيص داده ميشود. به عنوان مثال بيمار به دليل درد غيراختصاصي مانند درد معده يا درد پهلو به پزشك مراجعه ميكند و در سونوگرافي وجود تودهاي در كليه گزارش ميشود. از اين رو در گذشته تومور كليه را تومور متخصصان داخلي ميدانستند اما در حال حاضر به عنوان تومور متخصصان راديولوژي شناخته ميشود.
سرطان كليه ممكن است علامتي نداشته باشد با اين وجود در صورتي كه بيمار علائم زير را مشاهده كرد بايد سريعاً به پزشك مراجعه كند:
وجود خون در ادرار از شايعترين علائم سرطان كليه است. بنابراين هر فردي كه به طور واضح ادرار خود را خوني ديد و يا تغيير رنگ در ادرار مشاهده كرد بايد سريعاً به پزشك مراجعه كند چرا كه ممكن است يكي از علل آن سرطان كليه باشد. علامت بعدي درد پهلوست كه بر حسب اين كه درد در طرف راست يا چپ باشد، تومور در همان سمت است. علامت شايع بعدي وجود توده قابل لمس است.
مهمترين ريسك فاكتور شناخته شده در خصوص اين سرطان، سيگار است. در كساني كه به مدت طولاني سيگار مصرف ميكنند شانس ابتلا به سرطان كليه بالاست. چاقي نيز از ديگر ريسك فاكتورهاي سرطان كليه محسوب ميشود. همچنين برخي از بيماريهاي ژنتيكي ميتواند شخص را مستعد سرطان كليه كند.
براي تشخيص اين بيماري بايد از بيمار آزمايش كامل ادرار انجام شود تا وجود خون در ادرار را نشان دهد.
قدم بعدي سونوگرافي از كليهها و مثانه است كه توده توپر را در كليه نشان ميدهد. اما در حال حاضر بهترين وسيله براي تشخيص تومورهاي كليه، استفاده از سي تي اسكن شكم است. سرطان كليه به دليل ترشح موادي در بدن باعث بروز سندرم پارانئوپلاستيك ميشود كه از جمله علائم آن ميتوان به كم خوني، اختلال در فونكسيون كبد و افزايش كلسيم خون اشاره كرد. بعد از انجام سي تي اسكن و تشخيص تومور كليه، بيمار از لحاظ بررسي انتشار تومور به نواحي ديگر نيز مورد بررسي قرار مي گيرد.
در حال حاضر بهترين درمان سرطان كليه جراحي است آن هم به صورت راديكال نفركتومي يا برداشتن كليه، غده فوق كليه، چربي اطراف كليه، وريد، شريان، حالب و غده لنفاوي موضعي. متأسفانه اين سرطان به شيميدرماني و راديوتراپي پاسخ خوبي نميدهد. در خصوص سرطانهاي پيشرفته بهترين درمان در حال حاضر ايمونوتراپي است.
لازم به ذكر است داروهاي جديدي نيز در دو سال اخير مورد استفاده قرار گرفته كه نسبت به درمانهاي گذشته نتايج بهتري در پي داشته است. در خصوص سرطانهايي كه قطر آنها كمتر از cm4 باشد امكان برداشتن تومور و قسمتي از كليه به صورت پارشيال نفركتومي وجود دارد كه به خصوص در مواردي كه بيمار يك كليه دارد و يا اينكه تومور هر دو كليه را درگير كرده باشد انجام مي گيرد.
شايعترين نقاطي كه سرطان كليه به آنها متاستاز ميدهد ريه و كبد است. اگر تومور محدود به كليه باشد، بعد از جراحي احتمال بقاي 5 ساله بيمار بالاي 90 درصد است كه البته بر اساس مطالعات به خصوص در بيماراني كه سريعاً تشخيص داده شدهاند اين رقم حتی به 95 درصد نیزميرسد.
سرطان كليه در مردان 2 برابر بيشتر از زنان شايع است و افراد بايد با پيشگيري از بروز چاقي و پرهيز از مصرف سيگار شانس ابتلا به سرطان كليه را در خود كاهش دهند.
مقالات مرتبط: